TKV Desikachar
TKV Desikachar werd geboren te India in de stad Mysore op 21 juni 1937 [of 1938]. Hij was het vierde kind en de tweede zoon van Tirumalai Krishnamacharya en Namagiriamma. TKV staat voor Tirumalai Krishnamacharya naar zijn vader en de V voor Vedantadeshika naar een spiritueel leider uit de traditie waartoe de familie behoort.
De familie vertoefde in de hogere middens van Mysore, de hoofdstad van de deelstaat Karnataka. Zijn vader was een geleerde en autoriteit op het vlak van de toen traditionele kennis o.a. de ayurveda en hij was yogaleraar aan het Koninklijke paleis. Zijn kinderen vergezelden hem en gaven demonstraties tijdens lezingen overal in India. T. Krishnamacharya gaat door als de vader van de moderne yoga.
In 1950, drie jaar na de onafhankelijkheid van India sloot de yogaschool de deuren. De nieuwe machthebbers van India waren niet geïnteresseerd in yoga. Rijke mensen en intellectuelen uit Chennai deden wel een beroep op T. Krishnamacharya als ayurvedische arts en yogaleraar. In 1956 was de volledige familie daar herenigd, behalve met TKV Desikachar die in Mysore bleef voor zijn ingenieursstudies.
1961, TKV was thuis op doorreis naar een job in Noord-India. Op een morgen zat hij een krant te lezen in de veranda. Er stopte een zware auto voor de deur, waaruit een voluptueuze dame van in de vijftig stapte en op de leraar toeliep. “Professor, professor! Dank u, dank u! Ze vloog de brahmaan van 73 jaar om de hals. Toen ze weer weg was, vroeg TKV om uitleg want hij en de buurt waren geschokt door de scène van de omhelzing. Dat werd toen en nu nog in India niet gedaan. Krishnamacharya vertelde dat Mrs Malevan, een Nieuw-Zeelandse voor het eerst in dertig jaar had geslapen zonder slaappil en dat dit kwam door een maandenlange behandeling met yoga en ayurveda.
Op dat ogenblik veranderde de visie van TKV op zijn oude en ouderwetse vader. Krishnamacharya merkte op dat niet het lichaam maar de geest ziek was. “Kan iedereen yoga leren”, vroeg hij. Zijn vader merkte droogweg op “Ja, maar niet jij want jij bent al ingenieur.” TKV besloot zijn loopbaan als ingenieur op te zeggen en Yoga te studeren. Met tegenzin stemde Krishnamacharya toe om zijn zoon te onderwijzen Hij deed dat zelfs om 3 uur en later om 5 uur ’s nachts.
In mei 1968 huwde de dertigjarige TKV Desikachar met de eenentwintig jarige Meneka. Het was een traditioneel geregeld huwelijk. In 1970 werd een eerste zoon Bhusan geboren, in 1975 Kausthub en in 1978 nog een dochter Mekhala.
TKV heeft dertig jaar samen geleefd en gestudeerd met zijn vader. Zijn onderwijs is er de vrucht van. Het heeft zich ontwikkeld door contacten met vele westerse yogi’s en intellectuelen.
In 1973 kwam TKV op uitnodiging van Gérard Blitz, de oprichter van Club Med. naar het eerste Congres van de Europese Yoga Unie te Zinal (Zwitserland). Overal ter wereld heeft hij conferenties gegeven en seminaries geleid.
Eind de jaren zeventig hield hij een stage te SKELSÖRD (Denemarken) waar nagedacht werd over welke asana-s geschikt waren om door westerlingen beoefend te worden. De leerkrachten die gevormd zijn volgens het onderwijs gebruiken allemaal een tabel van ongeveer 50 āsana-s die daar werd opgesteld.
Zijn hoofdwerk is’Religiousness in Yoga’ (‘Yoga, un éveil spirituel’) dat de basis is van zijn filosofische en praktische onderwijs. Het is de neerslag van een lessenreeks gegeven aan de Amerikaanse Colgate University in 1980.
Van de jaren zeventig tot ongeveer 2000 gaf TKV overal ter wereld conferenties en seminaries. Iemand noemde hem de “probably” meest invloedrijke yogaleraar van deze tijd. Inderdaad, vele aspecten van zijn onderwijs zijn overgenomen in dat van meer bekende populaire yogaleraren. Vele gewone yogabeoefenaars kennen zijn naam niet.
Een greep uit de leerlingen van TKV: Claude Maréchal, Frans Moors, Simone Tempelhof, Paul Harvey, Martin en Margret Pierce, Gary Crawsoft, Sonia Nelson, Dr. Emilio Serrano, Dr. Imogen Dalmann, Amanda Denaux.
TKV was een ruimdenkend en verdraagzaam mens en dat komt door de invloed van de averechtse filosoof Jiddhu Krishnamurti die hij in 1965 ontmoette. Hij werd zijn yogaleraar.
In 1976 richt TKV de Krishnamacharya Yoga Mandiram (Chennai) op ter ere van zijn vader. De KMY is een ‘non profit organisatie’ met als doel individuele yogalessen en therapie te verstrekken, het onderwijs van yoga te verspreiden (internationale seminaries), goede werken te doen voor armen (een vorm van paternalisme) en wetenschappelijk onderzoek te doen naar het effect van yoga op de gezondheid (Chennai is de wereldhoofdstad van de diabetes). De KYM is in de deelstaat Tamil Nadu erkend door het ministerie van gezondheid, welzijn en familie en in India als een leidinggevend instituut van yoga.
Sinds ± 2010 was TKV Desikachar ziek en leefde hij meer en meer teruggetrokken in familiekring. Op 8 augustus 2016 is hij overleden. Hij heeft zijn taak ten opzichte van de zoekende mensheid volbracht. De yogaleerkrachten die zijn onderwijs toepassen, zijn hem ontzettend dankbaar en hopen zijn erfenis waardig te zijn.
Oṁ śānti, śānti, śāntiḥ.